Friday, January 8, 2010

masuk hospital II

pagi esoknye, raina meragam sepanjang masa... efek dari ubat, kembung perut aje... makan pun sket, banyak menyusu dan kerap tidur... raina demam tinggi semula, lebih 40... nurse cabut drip takut drip penyebab suhu naik...

malam tu, waktu tengah suapkan die makan, doktor pasang semula drip kat siku belah kiri... sian tengok tangan die, sampai lebam nak cari urat die... balik tu die muntah, cirit... tapi lepas tu macam magik lak, die dah kebah demam...

raina makan biskut, bagus gak drip kat siku kiri, die takleh nak hisap ibu jari die hehehe

mr.R balik rumah pukul 9.30 mlm, lepas setelkan saya&raina... malamnye saya tidur sama2 atas katil raina hahaha nasib badan kecik, muat... tapi kene hati2 sangat, takut terkena tangan kiri...

saya tidur belah kiri raina, muat2 aje...

pukul 6 pagi esoknye, nurse kejutkan saya transfer ke katil sebelah... ade baby 2 bulan dalam keadaan kritikal untuk dipantau, tempat raina paling senang doktor&nurse tengok... alhamdulillah raina dah tak demam, aktif macam biasa... doktor kata boleh discharged, terus text mr.R :)


raina discharged pukul 6 lebih, waited for pharmacist, nurse said they will come around 4-4.30 pm... kene sambung bagi antibiotik (augmentin), antiviral H1N1 (oseltamivir)... paracetamol syrup dan ubat punggung diberi kalau perlu...

sampai rumah malam tu, raina demam balik... bagi ubat demam, alhamdulillah esok paginye dah tak demam sehingga arini :) walaupun ade side effect dari ubat (tak pasti sama ade dari antibiotik @ antiviral) - cirit, muntah, ruam (badan&pipi), sakit perut... saya call k.punitha, die cakap baik teruskan aje bagi ubat, biasalah kalau ada efek dari drugs(?)... sedih saya sumbat dadah dlm badan anak... dan saya, diberi cuti kuarantin sampai arini, 8 Januari 2010, best tak? :) tapi tak best sebab saya tak dapat keluar pergi mana2...


apepun, saya amat bersyukur:
  • raina dah sihat
  • mr.R tak kerja waktu tu
  • rumah saya dekat dengan klinik dan hospital
  • kak amal dan kak punitha (kawan baik kakak saya) selalu tolong saya berkenaan kesihatan raina (seriously appreciate it!)
  • sampai kat hospital pada waktunye, risau kalau accident@kereta problem
  • terbaca blog pengalaman ibu yg berhadapan dengan anak die kene sawan, dan satu tanggungjawab pd saya pula share pengalaman saya

a big thanks to our family and family-in-laws, staff wad kecemasan dan Wad Pediatrik Hospital Putrajaya dan kawan2 yg tak putus2 berdoa utk kesihatan raina...

4 comments:

- SueN - MrS AzharI - MaMa AfnI - said...

br aku pasan...raina dah tembam sket....hehehehe....

haWa said...

a'ar suen, dah tembam sket je... takleh lawan cik fenny heheh :)

Kyriawanie said...

sape kate hospital gomen tak bgs? ok apa...

haWa said...

uikkss ramai cakap wanie... anyway, aku tetap percaya hospital kerajaan!!! yeye