Friday, January 8, 2010

masuk hospital I

raina mula demam pada petang Jumaat (1 Januari 2010-demam tahun baru agaknya), so mr.R mandikan die, bagi die makan ubat dan die tidur dari pukul 7 (@7 lebih, saya tgh masak waktu itu)... saya kejutkan die utk makan malam pun macam tak terbangun, letak tuala basah kat dahi die pun tak bangun gak...

lepas die bangun pada pukul 10.30 mlm, suapkan die makan... badan still panas, saya mandikan die lagi pada pukul 11.30 mlm dan bagi ubat lagi pukul 12 tgh malam... esok paginye, mr.R mandikan die pada pukul 8 pagi... nak bagi die makan ubat but she refused to eat anything, probably bcoz she already had full meal last night... nak bawa die ke klinik but she sleep again after having bath, crying continuously every 2 hours... me&mr.R continue buat mandi berjelum...

walaupun kami mandikan die, bagi die makan ubat, buat mandi berjelum sepanjang malam, pakaikan die pampers&baju jarang aje dan buka kipas kuat pun still tak kurang panas... kalau kurang pun, dalam 1 minit panas balik... saya tak pasti suhu die berapa sebab kami tak berani guna termometer memandangkan kaca pada hujung termometer tu pecah...

about 11 am, raina bangun menangis kuat... saya angkat, tepuk2 belakang badan die dan pas pd mr.R... tibe2 je mr.R cakap, awak, raina sawan... saya baru nak masuk tandas terus terpa kat raina... mata hitam dah naik atas, badan dah lemah sgt, very helpless... saya terus call mak saya tanya nak buat ape, tapi mak saya takde kat rumah... waktu tu mmg blur tak taw nak buat ape, nasib baik saya teringat pernah baca blog ibu yang anak die pernah kene sawan... so, kami buka baju&pampers die dan mandikan die dengan air sejuk... sawan still tak kurang.... saya terus sarung jubah, pakai tudung, ambik raina dari mr.R, balut raina ngan tuala dan peluk die sekemas yg mungkin... alhamdulillah, sawan die stop (petua mak saya, rapatkan anak pada dada)... call k.amal jap tanya tapi saya tak dengar die cakap ape... mr.R sarung seluar, ambik pampers, baju raina, wallet, hp terus kami berkejar ke lif dengan raina berbalut dalam tuala aje...

raina terus nangis lepas sawan die stop, saya cakap, takpe raina, nangislah, mama tak kisah dengar kamu nangis... raina tidur dalam kereta, saya suruh mr.R drive pergi wad kecemasan tapi mr.R nak pergi Klinik Lita Alis (mr.R pernah pergi wad kecemasan, tunggu nak dapatkan rawatan sampai 3 jam lebih sebab sakit mata... last2 tak jumpa gak doktor)... sampai di klinik, saya pakaikan raina pampers sementara mr.R pergi daftar... saya suruh mr.R minta supaya kami boleh jumpa doktor segera tapi alhamdulillah dah nasib kami, memang tak ramai patient time tu... tunggu patient tu keluar, saya risau sangat time tu... doktor cek suhu lebih 40, masukkan ubat punggung terus suruh kitorang pergi wad kecemasan hospital...

sampai kat wad kecemasan, mr.R pergi parking sementara saya terus meluru ke wad... petugas kat situ terus bukakan pintu, cek suhu dan bawa kami masuk dalam wad... waktu tu, ramai juga patient sedang menunggu... sampai kat wad, baringkan raina atas katil dan kami disuruh menunggu kat tepi... memang saya dah menangis teruk waktu tu... saya call umi&ayah, cakap skrg kat icu (read: wad kecemasan), raina kene sawan... saya cakap ngan mr.R, lain kali kite kene terus pergi wad kecemasan, mmg ni betul2 kecemasan (compare dgn sakit mata)...

petugas panggil kami dapatkan detail - bile mula demam, bile bagi ubat, bile mula sawan, bape minit sawan...raina tak henti2 nangis... diorg berikan drip - masukkan air sebab suhu lebih 40... nurse balut badan raina dengan kain basah... doktor cakap selalunya takde masalah memandangkan sawan berlaku kurang 2 minit but still, raina have to warded as doctor want to see her progress...

drip-masuk air kat tangan kiri raina

sampai kat Wad Pediatrik 2C, raina ditempatkan dalam bilik bertutup... semua budak (tak ingat bawah umur berapa) yg demam suhu tinggi, selesema, batuk treated as H1N1 suspected patient... waktu tu dah pukul 12.30 tengahari, kami sampai wad kecemasan pukul 11.45 pagi... nurse bagi semangkuk air suam ngan span utk continue mandi berjelum...


umi&ayah pun dah sampai, diorg kat Nilai waktu kitorg call... mr.R call mak&bapak cakap raina masuk wad, demam panas... nurse ambik raina sekejap utk ambik darah dan sampel kahak (seingat sayalah) utk dihantar ke HKL (cek H1N1)... saya cakap ngan nurse tu, akak nak kejut die ke? die baru je tidur... raina mula diberi antibiotik, ubat H1N1, paracetamol syrup @ ubat punggung...

badan raina masih panas tapi die boleh senyum time adik saya agah2 die...



saya pakaikan raina sexy halter dress dari tuala pink, comel tak?

petang tu demam die dah kurang 40 tapi still lebih 38... tapi dah tak macam budak demam, aktif memanjang... nurse cabut drip (masuk air) malam tu sebab die dah aktif, makan dan minum macam biasa... malamnye lebih 1000x saya tepuk die (saya kire woo, kalau tak kira, sure dah takde energy nak tepuk) last2 tidur dengan saya atas reclining chair... die tak selesa tidur baring, blocked nose... lagi2 kejap2 ade nurse datang bagi ubat, cek suhu, tekanan darah, masuk antibiotik ikut drip, masuk ubat punggung setiap 4 jam...

4 comments:

acik ayu said...

hai hawa.


kesian nye raina.
asek saket je kan die?

sy plak cuak bile bc entri ni.
:P

die dh oke kan?

huhu

ehem,"sexy halter dress" tu de jual x?
hahaha

:P

Mama Rayyan said...

Ciannye Raina,Hawa klu demam sampi 38 suhu dia,bawak je terus ke wad kecemasan.Masa Iman demam dulu pun kami buat mcm tu.biasanya diorg dahulukan baby klu kat wad kecemasan,tak payah tgg lama.Harap Raina cepat baik,pastu blaja berlari plak ye...

haWa said...

acik ayu:
biasalah ayu, dah dok nurseri, nurseri aircond lg! lagipun budak2 baru nak create antibodi, dah ok alhamdulillah... sexy halter dress tu tak jual tapi kalau acik ayu nak, mama raina leh tolong buat heheh

nani:
selalunye raina kejap je 38, demah, mandikan alhamdulillah ok... ni 1st time kene nani, tak sangka bende ni berlaku :(

Anonymous said...

salam..saya kebetulan lalu di blog awak..
saya ada terbaca mengenai tanggapan suami awak berkenaan Wad Kecemasan di hospital.

kena paham betul2 perkataan "kecemasan". adakah sakit mata itu cemas? sebab tu tak dapat jumpa doktor. ramai yang salah guna wad kecemasan ni. dan terus nak marah/mengamuk kata servis tak bagus.

nasib baik pihak hospital hanya melayan kes cemas kan..kalau tidak lama awak kena tunggu keadaan cemas Rania tu.

harap ramai yg terbaca dan sedar. wad kecemasan hanya untuk kes cemas.

apa pun..alhamdulillah Rania dah sihat :)