Sunday, January 31, 2010

Januari 2010

Januari yang penuh (sila baca: full January)...

1st week: 1st time Raina warded @ Hospital Putrajaya

2nd week: Menara KL

3rd week: My sis, nisah's wedding @ Dewan MBSA, SA

4th week: Hari Keluarga Bahagian Perkhidmatan @ ILKAP, Bangi

5th week: Hari Keluarga Sektor Naik Pangkat @ Pengkalan Balak, Melaka

... and Melaka trip!

Saturday, January 23, 2010

Restoran Munawarah

jangan ingat ade Butik Munawwarah sahaja, Restoran Munawarah pun ade taw! selepas kenduri adik saya, petang tu kami sekeluarga pergi makan di Restoran Cina Muslim Al-Munawarah di Seksyen 9, belakang Hotel Concorde... serius tak larat masak (ceh, macamlah masak menjadi keutamaan :) dan makan lauk kenduri, so decide makan kat tempat yang dicanang2 best sekian lama oleh umi&ayah!


ooohhh mmg sedap pun makanan! jus pun sedap! harga boleh tahan! org HK je pesan 3 air tembikai longan, 2 char kuey teow, 1 nasi goreng (?)... ni beberapa gambar makanan yang sempat di'snap' sebelum diterjah, kusudah terliur mengingatkan betapa sedapnye kueyteow kungfu dan kueyteow goreng itu! makanan yang lain sume dah tak ingat nama die ;) yang penting insya Allah kehalalan itu terjamin :)

kueyteow kungfu

kueyteow goreng







semuanye berpakaian serba kuning ikut warna tema except pengantin yang telah bertukar baju... dari 4 pasang pengantin lama jadi 5 pasangan, alhamdulillah...


yes k.jar, credit to waiter @ waitress... cantik die snap...

Wednesday, January 20, 2010

nisah's wedding

been very hectic last week till now... with my sis' wedding and raina's on-off fever, she woke up @ we woke her up every 4-8 am since last Wednesday till Saturday bcoz of high temp... not really helping with my sis' wedding while she was one of our orang kuat for our wedding, truly sorry nisah... anyway, wish you both a happy and long life with tons of love and lovelies and happy happy happiness :)

saat adinda, kakanda dilafazkan... tak tahan gelak weh baca skrip die, nasib time saya tak ade lafaz adinda, kakanda ini....

mas kahwin RM 300 nih... kan baru naik harga...

nisah prepared her hantarans by herself... same to mine, errr i mean she did my hantarans too...


the family! raina quite moody, should be she's in the middle of bride & groom...

this is my only bro with flower girls-to-be that was happened not be flower girl at that time bcoz they were slept & bf, luckily there were cute flower-girls terjun heheh...

ahhh, the page poy wanted to be seen too...


nina with her grandchild... yg paling manja haneen laa sebab die dah nak balik HK dah lusanye... raina buat muka pelik while nazhan with his kerlingan manja awww tergoda makNgah hehehe


congrats FIL rodzi & nisah... hope your days is filled with moments...


p/s: will upload more pics soon! still don't get pics from photographer yet!

Thursday, January 14, 2010

Menara Kuala Lumpur

sabtu lepas yang hangat, naik Bukit Nanas...
setelah dah beberapa lama memerap dalam rumah, rase lain pulak keluar rumah :) kene kuar gak walaupun tak taw nak pi mana, bosan weh, kutahankan diri aja seminggu itu...
dalam kereta baru decide pergi Menara KL... last time pergi Menara KL waktu sekolah menengah, mr.R suruh jadi tour guide serius tak ingat...

kaunter tiket... adult - RM 38(?), raina free... mahal weh!
naik Petronas Twin Tower free aje dan pemandangan lagi lawa tapi awal pagi dah kene beratur la ambil tiket...

observation deck

serius cantik atas ni, tapi banyak soalan...
awak, tu ape? ape bangunan tinggi tu? ape bangunan ade swimming pool org tgh mandi tu? ;p

ape bumbung merah ni? sampai sekarang saya tak taw :?

last2 dapat DVD (audio visual tour) oleh KRU, nampak pelancong pakai, dah nak balik baru taw itu free... dalam banyak bahasa dan penerangan tentang KL...

keluar2 aje ade mini telekomuzium, just paparkan beberapa telefon lama...

helo? raina dah pandai cakap helo taw...

kat sini ade gak Flying-Fox, saya cakap ngan mr.R, teringin sangat nak buat tapi dah lewat huhuh tak taw pulak bayaran berapa...

nampakKah ade org flying-fox?
perempuan & muda giler, belasan tahun kot... siap buat 2x tu!

ini pulak Animal Zone, masuk free bersekali tiket ke Menara KL... saya masuk beberapa langkah je dan keluar balik, geli weh keliling kite ular...

ni pun masuk free bersekali tiket ke Menara KL - F1 Simulator Zone... mr.R main ditemani awek2 cun heheh main game F1 racing, mcm PS tapi ade stereng, tekan pedal dan brek...



satu lagi dapat bersekali tiket Menara KL ialah pony ride... ingat nak naik ngan raina tapi raina menjerit2 takut tengok kuda ;p dan baru kutaw sebenarnye bawah 50 kg aje boleh naik...



view dari car-park!

wah bulan Januari ni, setiap minggu ade aktiviti, tak pernah lekat rumah... eh, bukan, kebanyakan hari minggu pun memang tak lekat kat rumah kecuali kalau mr.R kerja... leka bawa anak pergi jalan ;)

Tuesday, January 12, 2010

1 week quarantined day

1 week holiday Quarantined day;

abah;
  • postponed all HPA thingy to next week :)
  • helped mama tidied the house
  • went to office 3 times only this week
  • took care of raina while mama did house chores
mama;
  • finished ironed all the clothes *clap**clap*
  • cooked everyday *clap**clap* including sandwich and roti bakar keju
  • washed all comforters, pillows, pillow covers, bedsheets, raina's soft toys
  • vacuumed and moped atas bawah the kitchen, living room and balcony while mr.R@office and nisah took care of raina, penat giler seh
  • succeed for didn't went out of our home for the whole week :)

raina;
  • helped mama tidy the house
  • computer class
  • learned to feed herself
  • bengkel mekanik (apa yg rosak nih??)

  • the most important subject, learned how to appreciate (sengih nampak gigi) when ppl gave u something, say thank you :) and of course, know how to pass things back, so cute aww hahaha ignored the messy selekeh background and my big laugh :p so funny of raina

video


it have been 2-days i didn't saw her @ nursery during lunch time since we send her to new nursery, miss her already :(

Sunday, January 10, 2010

new toys

as raina started to walk, wahh her parent excited and bought her walker-to-wagon straight away... compared the price at anakku & carrefour @ alamanda, and for sure la carrefour lagi murah...
at first, she didn't know what the function of this modern walker are... she just sat and played all the toys attached esp big spinning beads...


at last, raina pushed her walker all around the house! siap lambai2 tu :) sian die, our house not so roomy so lots of u-turn needed...


yg bestnye, finally, i snapped her walking :) even tho, it's not her first step, teruja makk :) angkat 1 kaki lagi!

Friday, January 8, 2010

do's and don'ts

demam - do's
  • pakaikan pakaian nipis dan menyerap peluh (kami pakaikan raina baju jarang dan lubang2 kecil), pampers sahaja sudah mencukupi untuk bayi
  • banyakkan minum air
  • bagi ubat demam
  • buat mandi berjelum jika suhu melebihi 38 C
  • bagi ubat punggung (paracetamol suppositories) jika suhu melebihi 40 C (ni kami tak pernah cuba, tapi dah ada spare skrg, basahkan dengan sedikit air sebelum dimasukkan dalam punggung budak)
demam - don'ts
  • jangan pakaikan baju tebal
  • jangan selimutkan anak
  • jangan biarkan anak di bilik yang tiada ruang peredaran udara

mandi berjelum -do's
  • lap seluruh badan dengan air selama 15-20 minit
  • letak sapu tangan basah di dahi, celah ketiak dan celah paha
mandi berjelum -don'ts
  • jangan biarkan sapu tangan basah di badan anak sehingga panas, akan meningkatkan suhu badan
  • jangan gosok badan anak dengan sapu tangan basah, tapi lap sekejap2 (means tekap angkat, tekap angkat)

petua orang lama
  • lumur air asam jawa pada kepala anak (ni kami biasa buat! insya Allah kurangkan panas)
  • calitkan kunyit hidup yang telah dipotong di batang hidung bayi atau di sekitar atas hidung (jika selesema)

info tentang demam...

ape pun, sebaik2nya bawa anak ke klinik @ hospital kalau mengalami demam dan wajib bawa anak pergi hospital kalau anak mengalami demam sawan (true emergency!)... walaupun raina dah banyak kali demam (dok nurseri) dan demam ketika menerima suntikan imunisasi (demam pada suntikan 5-bulan), kebanyakan raina demam hanya 1-2 hari dan tak pernah melebih suhu 40 C... satu peringatan buat kami supaya don't take it for granted bile raina dah kene sawan... ni pamplet yang saya dapat di hospital, i asked too many questions to nurse so she went outside and gave me the pamplet :)

baca ye kawan2, tanamkan dalam kepala!

ini jiran2 raina, nama aish dzakwan, baru 3 bulan tapi bolat... sian tengok tiub berselirat sana sini... die byk kahak sampai efek pernafasan die, selalu dengar mak aish kene sedut kahak aish...



ni pulak joyce, baru 5 bulan... joyce dah 3x sawan sejak lahir... doktor cakap kalau demam dan die sawan can be accepted tapi die ni selalu tibe2 je sawan, risau mak die...


kaki joyce kene pasang drip... doktor susah cari urat, kat tangan die aje dah 5-6 bekas lubang jarum sampai bengkak2, sian sgt tengok :(

jiran baru raina tak sampai hati sempat nak tangkap gambar, baru masuk pagi isnin terus kene pergi ICU... masuk balik wad tu time kami dah nak balik... kes sama dgn aish, doktor cakap paru2 die dah tenat, sedih dengar... makbapak die tinggal kat Bangi, pergi 20 hospital baru sampai Hospital Putrajaya, itu pun datang dgn ambulan Pusat Rawatan Az-Zahrah Bangi... semua hospital swasta yang die pergi taknak terima anak die sebab kes kronik dan bayi baru berumur 2 bulan... saya tanya gak kakak tu kenapa tak nak hospital kerajaan, alasan die sebab nak suami isteri boleh jaga sama2 anak tu, kalau hospital kerajaan kan mak je yg boleh... ermm alhamdulillah anak die sempat diselamatkan, doktor cakap terlambat sikit je bahaya...

anyway, pengalaman raina masuk hospital menyedarkan kami betapa bertuahnya raina sihat walafiat (tiada penyakit lain yang lebih kronik)... dan betapa pentingnya untuk ade pengetahuan tentang penjagaan kesihatan anak2 esp pengetahuan perubatan...