Tuesday, August 25, 2009

online booking

just now i've booked e-tickets from malaysiaairlines for balik kampung Perlis...
OMG such a nightmare...
the booking process going smoothly until the payment process which i want to pay thru maybank2u!
i waited more than an hour, then called the customer service asked her y is so late...
she advised to me to use Internet Explorer (and block-or-not-to-block the pop-up, don't remember!), compared to Mozilla Firefox...
changed to IE, re-book again and the same thing happened!!!
i siap having bath and perform Subuh ok...
call ayah and ask him y his company-work-for so lembappp... grrrr :(
restart again but now choose the usual payment method, using credit card...
and alhamdulillah, done for less than 2mins...

aiyoooo, if it will takes time to online-booking, baik tak payah online or state at frontpage that payment method using Maybank2u will make u waiting for days!!! (amboi, marah sungguh ni!)

Saturday, August 22, 2009

breastfeeding and H1N1

bloghopping and guess what, know this info from here...
really informative... tQ

Original Q&A is from here


What is this new influenza A(H1N1) virus?


This influenza A(H1N1) virus (previously known as “swine flu”) was first detected in people in April 2009 in the United States. This virus is spreading from person-to-person, probably in much the same way that regular seasonal influenza viruses spread.


What can I do to protect my baby?

Take everyday precautions. In addition, take extra care to wash your hands often with soap and not to cough or sneeze in the baby’s face while feeding your baby, or any other time you and your baby are close. If you are ill, or coughing and sneezing, consider wearing a mask.


Does breastfeeding protect babies from this new flu virus?

There are many ways that breastfeeding and breast milk protect babies’ health. Since this is a new virus, we don’t know yet about specific protection against it. Mothers pass on protective antibodies to their baby during breastfeeding. Antibodies are a type of protein made by the immune system in the body. Antibodies help fight off infection.

Flu can be very serious in young babies. Babies who are not breastfed get sick from infections like the flu more often and more severely than babies who are breastfed.


Should I stop breastfeeding my baby if I think I have come in contact with the flu?

No. Because mothers make antibodies to fight diseases they come in contact with, their milk is custom-made to fight the diseases their babies are exposed to as well. This is really important in young babies when their immune system is still developing. Breastfeeding also helps the baby to develop his own ability to fight off diseases.


Is it ok to breastfeed my baby if I am sick?

Yes. This is really important.

* Do not stop breastfeeding if you are ill. Ideally babies less than about 6 months of age should get their feedings from breast milk. Breastfeed early and often. Limit formula feeds as much as possible. This will help protect your baby from infection.
* If you are too sick to breastfeed, pump and have someone give the expressed milk to your baby.


If my baby is sick, is it okay to breastfeed?

Yes. One of the best things you can do for your sick baby is keep breastfeeding.

* Do not stop breastfeeding if your baby is ill. Give your baby many chances to breastfeed throughout the illness. Babies who are sick need more fluids than when they are well. The fluid babies get from breast milk is better than anything else, even better than water or juice because it also helps protect your baby’s immune system.
* If your baby is too sick to breastfeed, he or she can drink your milk from a cup, bottle, syringe, or eye-dropper.


Is it okay to take medicine to treat or prevent influenza A(H1N1) while breastfeeding?

Yes. Mothers who are breastfeeding should continue to nurse their babies while being treated for the flu.

abah

raina always call us mama and abah since she was 3 months age...
today, she a lil bit mengamok when i lepak @ nursery with her...
mommies there quite confused when 1st time saw her screamed and cried, siap ade yang tanya, raina PMS ye? apeKah??? :))
and she asyik say abah... abah... some said, she miss her abah :)
back home, still call abah... abah...
then when her abah suap raina, raina panggil abah... (nada syahdu!)
and redza turned to me and say, terharu pulak dengar raina panggil abah :)
so sweeettt...
right now, she's not sleep yet and will call her abah every 5mins ok...
maybe she know her abah will work @ raya nite :(

fasting timetable

was just search for Ramadhan 1429H/ 2009M timetable...
u can view and print it from here...
also, fasting timetable for the whole year 2009, click here...

Friday, August 21, 2009

Ramadhan al-Mubarak

Selamat Berpuasa kepada semua muslim!
Selamat beribadah di bulan Ramadhan yang penuh keberkatan!
Jangan lupa menunaikan tarawih!!!

Thursday, August 20, 2009

menangis!!!

raina sekarang kuat menangis! dulu die menangis kalau sakit perut atau melibatkan sakit dan demam aje! sekarang ni, bangun tido nangis, nak tido nangis, tengah2 main nangis, tengah2 makan nangis... dah hilang panggilan 'budak yang pandai main sendiri' yang babysitter2 kat nurseri panggil raina ok huhuhuh then kene ade abah @ mama around her, kalau tak, nangis lagi...

ni video raina tengah melalak time makan! seperti biasa, sila tengok dengan kepala lentok ke kiri 90 darjah! tolong sape2 ajar saya nak edit video ni, aduiii

video


abah&mama pening tengok raina asyik nangis... siap mesej k.jar tanya, perangai haneen pun camni gak ke? k.jar cakap biasalah, kadang2 bile diorg tak tahan, k.jar angkat gak tapi a.long wat bodo aje... terbalik lak dengan saya, saya yg wat bodo, redza yang selalu angkat raina... arini buka emel dan babycenter baru taw (dah lama taw tapi baru kene, baru sibuk nak baca betul2 :)) ini adalah satu fasa bagi bayi nak kenal orang... standard umur raina, 9 bulan 1 minggu! tapi raina tak bermasalah lagi nak travel :) hopefully laa


SEPARATION ANXIETY

Because of separation anxiety, this can be a tough time to be away from your baby for any length of time. But it may also be hard to travel with your baby right now. He's become used to his surroundings and familiar faces, and he likes predictability. So being on the road can disrupt his sense of security and routine, especially when visiting a new place or meeting lots of strangers.

At this age he doesn't grasp the concept of travel, but he'll realize he's in an unfamiliar place. Be ready for some cranky, clingy behavior and prepare plenty of distractions — picture books, noise-making toys, nesting blocks, hand puppets, and definitely his lovey, if he has one. Schedule plenty of downtime away from all the strangers to let him decompress.


SOCIALIZATION

How does your baby learn about his connection to other people? When does he start making friends? It all starts with you, his parents. You are your child's first playmates, his favorite people. He delights at the sound of your voices, the sight of your faces, and the touch of your hands. With your help, your baby will become familiar with others and begin to enjoy their company, too. This is the beginning of the development of your child's social skills.


YOUR ROLE

Spend plenty of face-to-face time with your baby, especially in the first few months. He'll love the attention and will enjoy making faces with you. Invite friends and relatives over. Babies love visitors, young and old alike, especially when they're all making a fuss over him.

Don't be upset or embarrassed if your child develops stranger anxiety. It's perfectly normal, beginning at around 7 months.

If your baby cries when you put him in a relative's arms, take him back and try a slow desensitization process. Let him be comfortable in your arms while the other person is around. Then, have the individual talk and play with your child while you hold him. Then, hand him over to the other person for a short time and stay close. Finally, try to leave the room for a few minutes and see how it goes. If your child bawls, try again later.

"Go in and out of the room, and eventually your child will be secure in the knowledge that even though you're not around at the moment, you'll always return shortly," says pediatrician David Geller.

Your toddler can benefit from having peers around, so arrange playdates with other kids. Make sure you have plenty of toys for everyone, though, because they might not be up to sharing with one another.

While being self-centered is perfectly natural for your 2- or 3-year-old, it's not too soon to set an example of good social behavior for him. Let him hear you say "please" and "thank you" and compliment someone on a job well done. Let him see you share your dessert or your newspaper. Sign your child up for playgroups or classes so he gets a chance to be with other kids. Soon he'll learn how to make and keep friends.


kalau dah tak larat dengar baby nangis, boleh try camni :)


Give yourself a break

A crying baby who can't easily be soothed puts a lot of stress on parents. Thankfully, as your baby gets older, he'll be better able to soothe himself and much of the crying will stop.

In the meantime, don't feel guilty about taking care of yourself as well as your baby. It'll make you a more patient and loving parent. When you're reaching your limit, try these tips:

  • Put your baby down in a safe place and let him cry for a while.
  • Call a friend or relative and ask for advice
  • Let someone you trust take over for a while.
  • Put on quiet music to distract yourself.
  • Take deep breaths.
  • Remind yourself that crying in itself won't hurt your baby – and he may just need the release.
  • Repeat to yourself, "My baby will outgrow this phase."
  • Whatever you do, don't express your frustration by shaking your baby.

info dari babycenter.com

saya buat entry ni sambil pegang raina... die leh sengih dan gelak tengok video die melalak, aduii anakku :)

tak0t bunga

video

ketika baru mula praktikal, kawan2 lain sibuk beli beg tangan, mekap, kasut... helloooo baik saya pakai back-pack aje dan simpan duit untuk duit minyak, tol dan makan memandangkan saya tak dapat elaun! saya bukan seorang perempuan yang suke mekap, beg tangan berjenama, kasut berjenama etc (ape lagi tak suke hek?) tapi saya suka gak bunga! kadang2 bile redza bagi bunga, blushing gak muka ni *hint* *hint* dan sekarang setelah bekerja, masih sama! saya ade compact powder dan blusher, beli kat body shop coz waktu tu nak pergi PTD Assessment Centre (kenelaa mekap sket) dan sampai sekarang terperuk dalam almari, masih baru!!! toner+moisturizer pakai bile ingat, gincu takde, lipbalm dari matrik sampai sekarang tak habis2 :)

tak sangka anak dara saya ni mewarisi sebahagian perangai saya! tapi die takut bunga! pergi Floria 2009, saya suruh die pegang daun aje dah menjerit2... ingatkan takut bunga waktu malam... rupenye die takut gak bunga tiruan atas kaunter Klinik Mediviron! saya test bunga kat rumah pun menjerit2 die heheh bolehlaa letak bunga banyak2 kat rumah, sure die tak kacau kan :)

maaf, video dalam keadaan melintang! camne nak buat video ni menegak??? video kawen saya pun saya tak reti nak pusingkan, lepas tengok sakit kepala! gambar dirakam oleh Sony Ericsson adik ipar saya, tQ pijah!!! lawak laa raina ni :)

back to office

after 2 and half weeks of MC, so back to office again!
have the chance to be a temporary SAHM, seriously i prefer to be a working mom :)
but, it's good to be around with your precious one every time :)

Kitchen Fire

This is useful knowledge. Try remembering it tho I wished you'd never encounter such a situation.

Watch the video...Then pass it on!! THIS COULD SAVE A LIFE!

I never realized that a wet dishcloth can be a one size fits all lid to cover a fire in a pan!?
This is a dramatic video (30-second, very short) about how to deal with a common kitchen fire... Oil in a frying pan. Read the following introduction, then watch the show...
It's a real eye-opener!!

At the Fire Fighting Training school they would demonstrate this with a deep fat fryer set on the fire field. An instructor would don a fire suit and using an 8 oz. cup at the end of a 10 foot pole, toss water onto the grease fire. The results got the attention of the students. The water, being heavier than oil, sinks to the bottom where it instantly becomes heated. The explosive force of the steam blows the burning oil up and out. On the open field, it became a thirty foot high fireball that resembled a nuclear blast.

Inside the confines of a kitchen, the fire ball hits the ceiling and fills the entire room. Also, do not throw sugar or flour on a grease fire. One cup creates the explosive force of two sticks of dynamite.

This is a powerful message---- watch the video and don't forget what you see. Tell your whole family about this video or better yet, send this to them. The Logic is that the damp cloth cut off the Oxygen supply that kill the fire. Do not use a cloth with many holes.

video

Wednesday, August 19, 2009

dapur terbakar

saya tengah mandi bila tiba2 redza ketuk pintu bilik air dan jerit, dapur terbakar!!! saya buka pintu dan terbau asap... terus berlari ke dapur dan ternampak api dalam kuali... saya letak kain buruk tapi api masih belum padam... terus teringat emel ayah bagi so lembapkan kain buruk dan letak atas api! alhamdulillah api padam! baru saya teringat saya tak tutup api goreng ayam tadi...

waktu tu redza tengah suapkan raina makan, tiba2 terbau asap dan ternampak cahaya dari dapur! pergi dapur dan nampak api menjulang sampai ke siling... tutup api dapur, simbah air dan terus panggil saya! raina melalak dan tersedak2 sebab tersedut banyak asap! ya Allah, nasib redza ade! saya tak dapat bayangkan kalau waktu tu saya berdua dengan raina aje!

habis semua almari, siling, dinding warna hitam... dapur kami penuh dengan asap! nasib sebelum tu saya kemas dapur, saya alihkan barang2 di rak terbuka... cadangnye nak lawa2 kan tempat tu tapi dah jadi buruk pulak... terbayang gak kalau api sambar barang2 di situ, sure lagi teruk! huhuh :(

takpelah, moral of the story

- sentiasa berhati2 dan jangan lupa tutup api, punca gas, seterika etc (lagi2 dah ade anak kecil ni!)
- tahu bagaimana nak padamkan api, langkah2 keselamatan untuk keluar dari bangunan terbakar etc
- tahu barang2 yang mudah terbakar atau boleh menyebabkan kebakaran



sepatutnya entry saya pada hari ini adalah berkenaan cucur roti, satu pembaharuan yang cemerlang jika roti anda dah expired tapi masih belum tumbuh kulat hehehe dapat resepi dari sini... mula2 pelik tengok adunan (saya tak condifent nak tangkap gambar adunan!) tapi gamble je laaa dan hasilnya memang memberangsangkan! seriyes best giler! untuk lebih rangup, letak 2 biji telur...

Tuesday, August 18, 2009

KPJ Selangor

saya mengenali KPJ sebagai satu hospital swasta di Kajang dan seorang teman pejabat saya cakap satu hospital yang best! teman ini ingin bercuti di Langkawi dengan isterinya yang sarat mengandung 6 bulan kot, tak ingat berapa bulan... teman saya pergi banyak hospital untuk dapatkan surat pelepasan naik flight dan doktor di KPJ Kajang sahaja yang bagi pelepasan untuk isterinya naik flight... siap cakap lagi, takde halnya ibu mengandung nak naik flight, yang penting kesihatan kene OK... info boleh lihat di sini...

kemudian, saya mengenali KPJ yang mana MD KPJ Healthcare Berhad adalah ibu mentua seorang teman saya ni, suami isteri PTD gak... Datin Paduka Siti Sa’diah Sheikh Bakir... mantap sungguh datin ni...

apabila kami berdua beserta seluruh keluarga saya di Shah Alam kena sakit mata, pergi klinik merata tak baik2, kami pergi pakar mata di Hospital Putrajaya pun sama saja kondisi, keluarga saya pun sama saja so doktor di DEMC suggest pergi SMC... satu keluarga saya berubat di sana dan sudah sembuh... so, ayah saya suruh pergi SMC... pastu adik saya suruh pergi KPJ, mane satu ni? saya ingatkan KPJ di Kajang, rupenye SMC di Seksyen 20, Shah Alam telah diambil alih oleh KPJ Healthcare jugak...

pagi tadi, saya dan mr.R pergi SMC (dah biasa sebut SMC) untuk cek mata... pergi UPM dulu untuk ambil adik mr.R yang raina tak lupa untuk jangkitkan juga... sampai di sana, ada staff hospital yang tunggu dengan liquid handwash (nape diorg tak provide sekali mask?), saya siap tanya, nak basuh kat mana kak? akak tu jawab, eh tak payah basuh (malu eden!)... budak umur 12 tahun tak dibenarkan masuk, so mr.R dan pijah (adik ipar) masuk dulu... their turn iss 20&21 and current number is 11... saya tunggu dalam kereta dengan raina, last2 balik rumah umi@ayah di Seksyen 4, tidurkan raina dan pergi semula...

sampai2 KPJ, giliran mr.R & pijah berjumpa Pakar Mata@Oftalmologi... untung saya, boleh menyibuk sekali tak payah tunggu turn baru... jumpa Dr Zainal Abidin, giler sempoi doktor ni... macam2 soalan kami tanya, ye laa fee consultant aje RM 60 * 3 orang ok, rugi kalo tak tanya... got 2-days more MC, mr.R&pijah got 1-week MC...

tunggu di farmasi, ya Allah lambat giler... siap leh makan dulu, untungnye di kafe SMC disediakan board no giliran... ini hospital kerajaan kene ikut, atau memang ade yang saya tak pernah perasan?

kesimpulannya, kalau sakit mata terus pergi jumpa pakar kat SMC @ KPJ Selangor, jangan habiskan duit untuk ubat2 dan konsultansi yang tak nampak hala tuju nye... kalau terus jumpa pakar, sure saya dapat jimatkan kos perubatan dan tak perlu MC sampai 3 minggu...

mr.R asyik tanya saya apakah maksud KPJ? sampai sekarang saya tiada jawapan...

Sunday, August 16, 2009

Butik Hajaba

qariah Malaysia dan qari Iraq

alamak, saya sudah jatuh chenta dengan tudung indon (ape orang panggil?)... walaupun sebelum ni saya nampak ramai pakai (dan saya ade satu yang jarang2 pakai) tapi hati ini tak pernah terusik lak, nie gara2 tengok Tilawah Al-Qur'an 2009, qariah Malaysia, Sharifah Khasif Fadzilah Syed Badiuzzaman nampak kemas, smart, jelita, ayu bertudung gitu...

terus malam tu juga saya melayari web Sri Munawwarah (ade tudung styling session rupenye hari ini) dan Hajaba cari info pasal tudung ni... tak boleh jadi ni, saya kene beli juga... dah pasang angan2 nak pakai pergi pejabat dan pakai masa raya... siap merajuk2 ajak mr.R pergi Bangi, hajat di hati nak pergi Butik Hajaba dan Ariani nak beli tudung biru @ turqoise serupa dengan warna, design semua same dengan Sharifah Khasif (tak tahan nak same gak!)...

saya baru balik dari Bangi, dan hasilnya tiada apa yang dibelikan... Hajaba tidak banyak stok, Ariani walaupun tgh sale tapi tiada design tudung yang diinginkan, PKNS Bangi ade tudung warna serupa, seriyes cantik tapi pendek pulak atas dada (kalo beli, mau mr.R tak bagi pakai!)... last2 saya bagi no handphone pada Butik Hajaba minta telefon saya kalau ade stok baru sampai... agaknye ni jadinye kalau benda yang kite memang nak (nafsu), selalu tak dapat... bende yang kite nak, selalu dapat lak tapi kite bersyukur bile dapat... takut kalo kite dapat bende yang kite nak, kite menyesal lak (ayat sedapkan hati sendiri)...

ape pun, saya cakap ngan mr.R nak pergi Sri Munawwarah Design... sempat pula mr.R tanya kat mane, saya jawab Damansara... nampak gayanye lambat lagi laa sebab mata mr.R belum baik lagi... tadi pun saya yang drive sebab die tak nampak... sian die, mata sakit tapi isteri (yang sakit mata pun belum baik) meroyan nak cari tudung...

berdikit-dikit

seorang teman akan bertunang akhir tahun dan berumah tangga tahun hadapan... die minta pendapat saya, oh banyaklah die tanya... macam korang buat gak time baru nak kahwin... hantaran berape? buat jamuan berapa habis? warna tema ape? nak nikah hari sama ke hari lain? jamuan gune duit sendiri atau mak bapak tolong? elok buat kat rumah ke dewan? sampailah kawan saya tanya perlu ke tak nak honeymoon, saya jawab suke hati, hanya mungkin kahwin banyak gune duit, kalau rase mampu pergilah honeymoon... esoknye die call saya tanya perlu tak die pergi honeymoon, saya jawab terpulang pada kewangan masing2... dan die tanya lagi, dalam negara ke luar negara... saya jawab terpulang juga pada kewangan sendiri... dulu, saya berbulan madu atas sponsor ayah&umi saya (bilik hotel aje!) di Bukit Tinggi Resort, bukan kt Indonesia, Malaysia aje... tapi waktu tu saya dah mengandung... udah, kawan saya hendak honeymoon kat Bukit Tinggi gak...

tapi yang menjadi persoalan besar teman saya ini adalah barangan yang penting di rumah dan elektrik lagi2 mereka yang terus berpindah di rumah sendiri... dulu waktu saya bertanya pendapat ramai orang, jawapan paling laris adalah katil... kalau takde katil, mane mau tidur tapi waktu tu, kami tak beli katil pun... dua2 tidur atas tilam bujang masing2 di ruang tamu heheh tapi minggu kami kahwin tu jugak kami beli katil dan tilam... yelah manalah taw dapat hadiah kahwin, katil dan tilam... haru juga ade orang usung tilam pegi kenduri kahwin :) sebaik2nya mereka yang hendak berkahwin senaraikan benda apa yang perlu dibeli (dan benda yang dijangka dapat dari hadiah kahwin hehehe :)

saya dan mr.R dulu menyewa rumah di Kondo Taman Kenari yang mana mr.R duduk sebulan sebelum kahwin... benda pertama yang kami beli berdua adalah fridge beberapa bulan sebelum kahwin dan diletakkan di rumah sewa saya... so, 1 minggu sebelum majlis, saya angkut sekali barang2 saya dan fridge ke rumah kami... kemudian, kami beli mesin basuh... TV gune saje umi&ayah saya punye yang lama, siap ade video-tape player bersekali TV tu, sampai sekarang tak tukar2 sebab saya bukan hantu TV... PC dah ade... langsir, sofa, cooker dan blower tuan rumah sediakan... parent saya bagi vacuum cleaner dan mesin jahit setiap sorang dari kami (saya kawin dengan kakak dan adik saya gak!)...

bile dah kahwin dan dapat hadiah kahwin (saya dapat 5 rice cooker ok), baru senaraikan semula barang yang perlu dibeli.... kebanyakan kawan saya berfikiran matang, maksud saya matang di sini ialah mereka tanya barang apa yang takde dan mereka akan belikan kemudian (katil takde)... house-mate saya belikan blender, kuali, periuk (dengan harapan saya kerap masak, nampak sangat aku tak masak dulu!), kawan mr.R beli DVD player (yang dah lama tak digunakan), kawan baik saya belikan rak baju dan kettle, iron board dan byk lagi... kesimpulannya apa yang kami banyak beli adalah barang2 basah, bawang, cili kering, belacan, kicap, sos tiram, sos tomato, sos cili, biskut, maggi (waktu tu), ikan bilis, udang kering, penyapu, mop, baldi dll sampai saya bising ngan mr.R kenapa takde orang hadiahkan ni... (kalau ade orang hadiahkan bising pulak heheh tapi saya berterima kasih kepada kawan yang sanggup hadiahkan saya lesung batu yang sangat berguna, jauh die beli kat Padang Besar :)

alhamdulillah sekarang setelah setahun lebih berkahwin, kelengkapan rumah kami hampir lengkap... sofa, meja makan, beberapa almari... maksudnye, apa yang perlu telah ade... kirenye ape yang dibeli selepas ni adalah nafsu je kot :p kami tambahkan hot water dispenser, oven microwave, deep freezer yang dibeli kerana raina... laptop hadiah birthday, multi use printer+scanner+photostat machine, Streamyx untuk kegunaan bisnes mr.R... (ASTRO juga dilanggan, sebab ade teman datang rumah saya dan cakap, awe, satu channel ok pun ok, sentap mak ok!) walaupun tidak semewah mane jika dibandingkan dengan orang lain, kehidupan kami boleh dikatakan selesa jugak :)

diharap penjelasan di atas dapat jawab persoalan teman saya tersebut... Selamat Menempuh Hidup Berumah tangga...


p/s: saya rase honeymoon tu wajib lak untuk setiap pasangan suami isteri... waktu tu tempoh berkenalan suami isteri... bercinta tak sama dengan berkahwin :) berkahwin terserlah semua perangai sebenar samada baik dan buruk suami isteri :)

escapism

kesinambungan dari saya nampak suram dan tidak bercahaya, siap ade tanya saya mengandung lagi ke? pantas aje saya menjawab mengandungi lemak... rasenye kebanyakan perempuan2 setelah mempunyai anak kurang meneliti penjagaan tubuh badan sendiri termasuk saya... kalau dulu, makan cukup, tidur cukup, sempat bersenam (yeke?), tak payah pening kepala, sekarang ni macam tak menyempat2... lagi2 yg berkerjaya ni, yeke? bukan jadi suri rumah lagi penat ke?

tapi fikir2 balik, macam mane mak2 kite dulu boleh buat semua bende tanpa merungut... siap boleh jahit langsir, mengait alas meja, jahit baju dan telekung anak... boleh lagi masak kuih, nasi lemak untuk anak bawa bekal atau jual keliling kampung? boleh lagi bercucuk tanam sayur tepi2 rumah, bersawah, pegi kebun... sempat lagi join orang bermarhaban, khatam Qur'an... tabik tabik... dulu2 mane ade vacuum cleaner, mane ade blender, mane ade rice cooker, mane ade oven microwave... semua manual tapi semua sempat buat huhuh badan pun cun lagi...

takpelah dulu mungkin mak2 kite ditakdirkan begitu (kes malas serabut kepala!)... dulu, nenek saya pun anak dara...

untuk kawan2 yang telah berkahwin dan mempunyai anak nie, sure kadang2 ade perasaan (sekejap aje) nak larikan diri kejap kan... itu dipanggil escapism, dan normal untuk setiap orang... maka, janganlah rasa bersalah jika anda merasainya heheh

sebenarnya adalah perlu untuk kadang2 rase macam tu... bukan rasa je kot, maksud saya adalah perlu untuk kadang2 memanjakan diri... pergi SPA, pergi shopping complex berdua2, pergi bersosial, keluar jalan2 dengan kawan tanpa bawa anak... anak tinggal sekejap dengan mak bapak atau bibik atau ambik cuti hari bekerja tapi hantar anak kat nurseri heheh hanya mungkin, sebagai seorang mak yang baik, mungkin kite akan teringat kat anak heheh takpe, perlu release tension kejap... kalau tak, takut bile tension tu terpendam aje nanti kalau terlepas, lepas kat anak pulak... lagi bahaya nauzubillahiminzalik minta dijauhkan Allah...

saya ni pandai bercakap aje, tapi boleh dikira berapa kali berdua ngan suami... itu pun kalau mentua datang rumah, baru merasa berdua beli beras yang dah habis... mungkin sendiri yang tak berapa selesa tinggal anak dengan orang, takut orang cakap ambil kesempatan huhuh macam mane nak berseri semula ni?

bile nak pegi SPA Az-Zahrah hadiah birthday ni???

urut

ramai orang tegur saya nampak suram, tidak bercahaya dan saya menjawab, biasalah dah kahwin dan ada seorang anak (alasan kukuh tak?) tapi ramai aje mereka yang sudah berkahwin malah beranak-pinak dan masih maintain cantik...

pagi tadi, saya panggil kak nor untuk urut saya 1st time... sebelum ni saya biasa diurut oleh cik wati desa surada bangi... bagi saya, kak nor urut biasa saje berbanding cik wati... cik wati urut lembut, badan tak sakit tapi sedap! maksud saya, kebanyakan orang urutnye keras tapi badan kite still sakit...

kak nor tegur saya banyak angin, die tanya saya biasa minum air sejuk @ air kelapa @ air gas? saya beritahu, saya minum air gas yang sejuk :) dah ade dalam fridge, setiap kali buka fridge, diriku tergoda! die nasihatkan saya jangan minum air2 nie, awak tu beranak kecil... saya tanya beranak kecil tu ape, rupenye beranak kecil tu anak kecil lagi... abis tu, kalau anak dah besar leh minum ke? die kate air kelapa oklaa, air sejuk dan air gas ni pantang kalau nak cantik luar dalam! awak tu muda lagi, lama lagi nak pakai badan tu... tersentap saya! saya pantang nampak lak...

die nasihatkan saya makan jamu, sayang badan kecil dan takde masalah... rugi kalau tak jaga! mau diulang2 2-3 kali pasal makan jamu ni, saya cakaplah saya makan herba HPA, die kate oklaa tapi makan ke? terdiam lagi saya... habis2 urut, die promote jamu yang dibuat sendiri.... RM 25 untuk 50 biji... senyum :) patutlaa asyik cakap pasal jamu!

kak nor tinggal di Semenyih, die caj RM 60 untuk 1 badan... cik wati caj RM 50 tapi saya selalu minta lulur badan gak, so tambah RM 10... dulu saya tanya cik wati, RM 50 satu badan untuk berapa jam? die cakap 1 jam... dan saya terkejut, RM 50 untuk 1 badan 1 jam, mahalnye!!! terus die urut saya 2 1/2 jam, 1st time laa hehehe tapi cik wati tak berkira, kalo kaki bengkak ke ape ke, die urut saya tanpa caj... dan tadi kak nor urut saya setengah jam aje! alamak, cik wati kapan mau kembalik dari indon? rindu cik wati...

oh sakit kepalaku, bile mau hilang???

Saturday, August 15, 2009

The basics of good sleep

a good article to share with moms that have same problem with me... 10 valuable tips for tired moms in search of a good night's sleep...


When sleep — or a lack of it — becomes a central issue in your life, it helps to understand the fundamentals of getting a good night's rest. While you can't change your newborn's around-the-clock schedule or stop a sick toddler from getting you up at 3 a.m., you can manage the quality of sleep you do get. Here are 10 things you can do to improve your slumber.

1. Say no to caffeine, nicotine, and alcohol in the late afternoon and evening. A cup of coffee or a cigarette in the afternoon can delay your dropping off even hours later, and more than a glass or two of wine or beer will make your sleep more restless. Remember, caffeine is found not just in coffee and black tea, but in chocolate, diet pills, medicines, and many soft drinks.

2. Exercise, but finish up at least three hours before you go to bed. You need to give your body a chance to unwind after a workout (try one of these relaxation techniques to help you get to sleep).

3. Keep your bedroom at a comfortable temperature and block out light and noise, which can wake you from a light sleep. Most people sleep better in a cool room. If noise is a problem, consider getting a sound machine, which can mask traffic sounds with white noise.

4. A 15- to 20-minute snooze during the day can improve alertness, sharpen memory, and generally reduce the symptoms of fatigue. Keep in mind, however, that sleeping during the day could disrupt a good night's sleep.

5. Once you've established a regular bedtime routine for your baby, do the same for yourself. An hour or so before bed, put aside the bills and work you've brought home from the office. Sprinkle some lavender in the water and take a hot bath, make a cup of herbal tea or warm milk, and settle down with a good book.

6. If you can't go to sleep after 30 minutes, don't stay in bed tossing and turning. Get up, go into another room, and listen to soothing music or read until you feel sleepy. You can't force yourself to fall asleep if you aren't ready.

7. Use your bed only for sleep and sex. If you are in the habit of paying bills or watching TV in bed, stop. You should associate your bed only with bedtime activities. Remember: Try to clear your mind; don't use bedtime to solve your daily problems.

8. If you find yourself falling asleep on the couch or in the rocking chair in your baby's nursery, make yourself get into bed. Getting into the habit of sleeping anywhere but the bed can lead to sleep problems later on.

9. Avoid heavy meals close to bedtime. But if you need a snack before turning in, choose a high-carbohydrate food such as a bagel. It may actually promote sleep.

10. If random thoughts are keeping you awake and anxious, keep a notepad by your bed so you have a place to unload them until the morning.

9-months raina

alhamdulillah raina turns 9 months old today!
but, raina had fever since last nite, she only can slept at 2am bcoz of high temp...
even we wetted her head with lots of tamarind @ asam jawa, but the temp still above 38, pity raina...
brought her to clinic and get paracetamol, antibiotic and coolfever...
bathed her more than 5x today to get rid of the hottttt...
and, alhamdulillah, she get better tonite...

Thursday, August 13, 2009

kene halau

today went to office as MC till Wednesday only...
the plan was go to the office first, then go to the clinic to check if my eyes get better or not...
as arrived at office, my boss already there...
so, i terus jumpa bos and ask about my work that she had to do...
i said to her that my eyes still red and have to go to clinic around 10.30am...

then she said, ala takde orang nampak mata awak, keje aje...
terus jadi segan nak pergi klinik dan ambil mc lagi...

so, continue work as usual but my heart seriously feel kelam kelibut...
kang jangkitkan kat orang lain camne lak...
continue eat rice with sambal ikan bilis that i brought this morning and offer syaza...

syaza asked, ko masak ke we? masak semalam ke?

i said, a'ar, sekarang ni masak, bosan dok rumah... baju semua dah habis iron, lipat, siap bongkar balik susun semula... nak kuar rumah takut jangkitkan kat orang lak...

suddenly, a voice heard... (not from syaza!)
ko taknak kuar rumah taknak jangkitkan kat orang, tapi ko leh lak datang pejabat jangkitkan kat kitorang (sentap weihhh!!!)

terus shoot to bos' room and said, saya kena balik ni bos, dah kene halau...


moral of the story:
jangan datang pejabat langsung walaupun ditakuti anda takkan dapat mc hari itu...

Tuesday, August 11, 2009

what friends are for

this entry is specially for my best buddy, dira!!!
met her at UKM and this friendship bloom till ever after, insya Allah...
she came on Saturday and back to Penang the next day...
she never forget to stay at my house if she came to KL...
she doesn't mind with our conjunctivitis, not worried if it will infect to her...
(not like some other friend, look me as i got H1N1.... hellllo, it can't spreaded with u looked at me only laaa!!!)
and alhamdulillah till today, she still fine, means not infected with conjuctivitis, but she already infected with penyakit-rindu-raina-dan-fenny :)


there is differences between best friend and normal friend...
perbezaan antara kawan baik dan kawan biasa yang baik....
kawan baik tidak semestinya seorang yang baik dan kawan biasa tidak semestinya kawan baik...
but dira is a best friend with good manner, kawan baik yang baik...


saya ade ramai kawan biasa yang baik tapi tidak semestinya mereka kawan baik saya...
saya juga ade ramai kawan baik tapi tidak semestinya mereka itu baik...
pada saya, seorang kawan baik itu adalah yang bersama kita ketika senang dan susah...
mereka sanggup bersusah-payah untuk kita...
mereka tegur kita jika tahu kita melakukan kesalahan...
mereka bukan setakat sama2 meraikan kejayaan dan kegembiraan kita, tetapi mereka juga sama2 bersedih dengan kita...


sekarang ini, setelah berkerjaya, saya merasakan susah hendak menambah kawan baik...
kadang2 saya merasakan saya ada kawan baik ketika bekerja, dan saya kembali sedar mereka hanya berbuat baik dengan saya...
kadang2 saya merasakan mereka memang kawan baik saya, tapi saya yang tidak menjadi kawan baik mereka...


kadang2 saya merasakan saya juga bukan seorang kawan yang baik, yang sentiasa ada di sisi kawan yang memerlukan...
lagi2 setelah berkahwin dan mempunyai seorang anak, saya selalu menghampakan permintaan dan undangan kawan2 termasuklah kawan2 baik saya...
namun, jauh di sudut hati saya, betapa saya merindui mereka...

Monday, August 10, 2009

conjunctivitis II

i tot today can go to the office bcoz yesterday my eyesight get better but end up i can't opened my my right infected eye...
so went to Mediviron Clinic again and get referred to Ophthalmologist @ Putrajaya Hospital as still don't get better after 1 weeks...
got 3 days MC till Wednesday...
and mr.R also infected with conjunctivitis last Sunday and got 2 days MC...
doc advised us not to share our medicines, drop and ointment bcoz it will make it worse!
anyway, some info about conjunctivitis...

DEFINITION

Pink eye (conjunctivitis) is an inflammation or infection of the transparent membrane (conjunctiva) that lines your eyelid and part of your eyeball. Inflammation causes small blood vessels in the conjunctiva to become more prominent, which is what causes the pink or red cast to the whites of your eyes.

The cause of pink eye is commonly a bacterial or viral infection, an allergic reaction or — in newborns — an incompletely opened tear duct.

Though the inflammation of pink eye makes it an irritating condition, it rarely affects your sight. If you suspect pink eye, you can take steps to ease your discomfort. But because pink eye can be contagious, early diagnosis and treatment is best to help limit its spread.

SYMPTOMS

The most common pink eye symptoms include:

* Redness in one or both eyes
* Itchiness in one or both eyes
* A gritty feeling in one or both eyes
* A discharge in one or both eyes that forms a crust during the night
* Tearing

Pink eye may make you feel as if you've got something in one or both of your eyes that you just can't remove. When you wake up in the morning, your eyes may seem to be pasted shut from the discharge coming from your eyes.

Sunday, August 9, 2009

cik fenny

afni a.k.a cik fenny is suen and mat's daughter, our UKM colleagues...
suen and mat were married on the same day with us and blessed with cik fenny 2 weeks before raina's deliver...
this girl is so hyper-active compare to raina...
i tot raina is active, but cik fenny is more double, triple active hehehhe
tak boleh pegang, nak berjalan aje... heheh
cik fenny's hobby when come to aunty hawa's house is looking for hair and poked to her mouth so suen cepat2 grabbed the hair...
nanti leh tolong aunty hawa kemas rumah ye...

so cute with her colorful dress...

gal-at-work... mama still looking...

mama not looking, masuk mulut....
aiyo cik fenny

tQ suen & mat for came to our little messy house :)

Saturday, August 8, 2009

dine at Village View

Bangi, as always in memory, my life journey from me be a student @ UKM, working, engaged, married, pregnant then moved to Putrajaya...
but, us still went to Bangi for 'Jalan-jalan Cari Makan' as Bangi full of places to eat...
the destination was Village View Restaurant situated behind Petronas, near to SOHO and Rimbun Klasik...

we arrived there at around 8 pm since we headed there after maghrib prayer...
to me, the foods was moderate as we've been twice there and tom yam not really superb compared to our most favorite Cempaka Rimba at PKNS Bangi and Perantau at Taman Kenari, but u can't deny it’s own calm, laid back atmosphere created by the clever use of wooden structures and cascading water features...

the entrance..

fish pond which i like best!

raina gigit jari aje!

we ordered Siakap 3 Rasa with spicy Tom Yam Ayam... delicious!!!
kononnye siakap takut tak habis & want tapow for sahur but licin gak :)



come with mango juice in weird glass heheh :)
but the mango terlampau masak so effect the juice...
i also gave raina taste of siakap...
she's screamed as termakan pedas sket so end up i gave her a sip of mango juice gak...

the best thing about this place was that the service was impressively fast – everything was on the table within less than 10mins...
and the prices were reasonable too as the charge only RM40 ++...
ok, done for today!

strings

well, i think now it is no need to spend money on raina's toys...
b'coz she doesn't want to play with her toys...
if i place her toys on floor, she will get attracted more with the toys box not the toys...
and now, she has new hobby, she really like to play with the cables @ strings @ hp charger...
see...

mama, i want to play with this things...
help me pull them out!

mama gave me USB cable to play, tQ mama...


and i also want to play with this pillow string...

khusyuk!!!

mama's best friend say i will become future engineer...
is that related???
ooo mama said she's don't mind what i'm gonna to be as long as can make money!!!
hahaha no laa as long as not forget our precious Islam!

Friday, August 7, 2009

Christian the Lion

Was just watching Oprah and caught the Christian the Lion video. If you haven’t had the chance to see the video, enjoy…



Love knows no limits and true friendships last a lifetime.
Get back in touch with someone today. You'll be glad you did.

conjunctivitis

currently stucked at home...
got 2-days more MC till Friday...
went to office on Wednesday and to Putrajaya Government Clinic...
such a crowd, my turn was 2293 and number at that time was 2055...
waited an hour, had chit-chated with long-lost friend and entered a breastfeeding quiz there...
OMG, i'd no patience to wait another waste hour so off to Klinik Lita Alis @ Presint 9...
there's 15 patient before me and i'd waited for an hour also ok...
doc gave me days off and 2 MCs...
sukenye dapat mc tapi mc sakit mata???
nak drive pun kabur!

doc said conjunctivitis virus trend nowadays takes time to heal and fast spreaded!
am i have possibility to MC next week?
anyway, i was selected as one of the winner of breastfeeding quiz but still don't have chance to get the prize...

Tuesday, August 4, 2009

cak cekak udang gamit

i always played music when my baby in the womb, included nursery rhymes, nasyid, mozart, any songs (indon, rock, jazz, rap etc) and most importantly zikrullah and surah from Qur'an...

with the baby or child listening to music, it can benefit them as it has the power to lift spirits, soothe frayed nerves, and move them to dance...

and also, music helps with bonding... now, i sing to raina and dance with her (included the ad from television ok)...
also, i sing her alphabet songs (my version) and nasyid bulan2 islam, rasul2 & malaikat from raihan group...
my favorite nursery rhymes lists (with our own version :))

Twinkle, twinkle, little star,
How I wonder what you are!

Up above the world so high,

Like a diamond in the sky!

(i just know there's a long version of this song!)

Pok amai-amai,
Belalang kupu-kupu,

Tepuk raina pandai,

Nanti upah susu,

Susu lemak manis,

Santan kelapa muda,

Raina jangan nangis,

Mama nak pegi kerja
.

Round and round the garden,

Like a teddy bear,

One step, two steps,

Tickle you under there.

(make a circle at her stomach and tickle at armpit!)

Papaku pulang dari kota,
Papaku belikan kereta,
(muda2 dah demand!)
Kereta kecil warna merah,

Kan kubawa ke sekolah,

Pon (9x),

Kereta kecilku berbunyi,

Marilah raina mari naik,

Boleh kubawa jumpa nenek.

(favorite song in the car!)

Old McDonald has a farm... iya iya yoo... I
n his farm, he has a duck/dog/cow/cat/goat/chicken...iya iya yoo...

(OMG, it's too long, u can search video at youtube)

anyway, mr.R always song 'cak cekak udang gamit' when raina grip and open her fingers...
at first, i'm quite confused when 1st time hear it, plus mr.R knows that 4 words only...
i googled and found this...

cak cekur udang gamit,
minta cekur bagi kunyit,
nasi di dapur abis hangit,
adik di rumah tergamit2...

but i change to this...

cak cekur udang gamit,
minta cekur bagi kunyit,
nasi di dapur abis hangit,
raina cantik, kecil molek...
(boleh Kah?)

(Lagu ini dinyanyikan apabila anak sudah boleh membuka dan menutup tangan pada sekitar usia tujuh bulan. Anak diajar untuk membuka dan menutup tangannya mengikut lagu yang dinyanyikan. Ia sebenarnya membantu menguatkan otot-otot jari dan tangan anak. Kemudian anak dengan sendirinya akan menggayakan tangannya setiap kali lagu ini dinyanyikan. Ia adalah kegiatan yang menggembira dan meningkatkan keyakinan diri mereka.)

my mOm always sings to us when we're small... so nostalgic!
some of famous malay songs such as,
  • Lagu 3 kupang
  • Geylang si paku Geylang
  • Lompat si katak lompat
  • Air pasang dalam surut pukul 3
  • Nenek nenek si bongkok tiga
  • O bangau o bangau kenapa engkau kurus?
  • Enjit enjit semut
u can get the lyrics from here!



Lagu kanak-kanak Melayu klasik mengandungi mesej berserta aksi atau pergerakan kreatif, yang menyumbang kepada perkembangan menyeluruh dan pembentukan sahsiah generasi kita sejak turun-temurun.

Lagu ini juga banyak membawa mesej positif dalam diri anak iaitu mesej Islam, taat kepada Allah, nasihat, nilai moral tinggi, taat kepada ibu bapa, menyemai rasa kasih sayang dan mencintai keindahan alam. Doa dan harapan ibu bapa terhadap anak banyak diselitkan dalam lagu ini. Malangnya, lagu ini semakin dipinggirkan.

Kanak-kanak dan lagu memang tidak boleh dipisahkan. Ia adalah asas untuk mereka melihat, mendengar, bertutur, bergembira dan meneroka anggota badan serta alam sekeliling melalui seni, muzik, pergerakan dan kreativiti.

Dari sini, keyakinan diri mereka akan terbentuk. Mereka seterusnya, akan menjadi anak yang riang, mudah bergaul dan belajar.

Lagu yang sesuai untuk kanak-kanak peringkat awal adalah lagu beraksi, permainan berlagu, lagu yang menggunakan perkataan yang mudah dan selalu diulang. Lagu yang tidak bermakna juga boleh digunakan.

Zikir dan lagu klasik Melayu menepati ciri itu. Ia juga membolehkan kanak-kanak mengenali dan menghargai budaya agama dan bangsa kita.

Lagu dan pergerakan kreatif juga penting dalam menyampaikan sesuatu maksud kepada perkataan atau arahan yang diberi kepada anak. Setiap arahan perlu tepat, jelas dan disertakan dengan aksi yang menyerlahkan maksud perkataan supaya mesejnya sampai. Contohnya, permainan berlagu seperti Lompat Si Katak Lompat dapat mengajar anak pergerakan yang dikaitkan dengan perkataan melompat. Aksi melompat dengan tinggi, menggalakkan perkembangan fizikal dan membantu anak mengenali konsep rendah dan tinggi.

Perkembangan akal kanak-kanak ditingkatkan melalui permainan berlagu, terutama lagu yang menggunakan gerak tangan. Saya sangat suka lagu Air Pasang Dalam yang banyak menggunakan pergerakan tangan menyilang yang sangat baik untuk meningkatkan potensi otak kanan dan kiri. Aksi lagu ini juga dimainkan dua berkumpulan. Ia baik untuk perkembangan emosi dan sosial anak.

Banyak juga lagu yang berunsur teka-teki, mengenal abjad dan matematik yang baik untuk minda anak. Permainan berlagu Mak-Mak Pergi Pasar, contohnya, mengasah kemampuan anak untuk mengenal dan mengeja warna.

Kegiatan nyanyian beraksi dapat meningkatkan kecerdasan kanak-kanak. Anak kecil yang aktif menunjukkan bahawa dia akan membesar menjadi anak cergas. Ia seperti sabda Rasulullah saw bermaksud: Keaktifan anak pada masa kecil akan menambah kecerdasannya ketika dewasa. (Hadis riwayat at-Tirmizi)

Sebagai ibu bapa, kita juga mesti memahami bahawa kanak-kanak gemarkan nyanyian dan pergerakan. Mereka banyak belajar melalui nyanyian dan permainan. Ada ibu bapa yang agak malu untuk menyanyi dan melakukan aksi lagu bersama anak-anak. Sikap ini mesti dikikis dan digantikan dengan sikap memupuk minat berkreatif melalui zikir, nasyid dan nyanyian.

Setiap aksi mesti dimulakan oleh ibu bapa kerana anak suka meniru. Ia adalah antara kegiatan masa berkualiti yang harus dilakukan setiap hari bersama anak-anak supaya mereka gembira, dihargai dan disayangi.

2-days mc

as per stated above, currently i'm mc bcoz of conjunctivitis...
seboleh mungkin tidak menjangkitkan diri ini dengan raina, mataku berjangkit jua...
doc @ Klinik Mediviron gives 2-days mc... can i recover in 2-days???
need to go to Klinik Kesihatan Putrajaya but there's a lot of people suspected with H1N1...
takut baik yang ini, berjangkit yang lain pulak...

Monday, August 3, 2009

floria 09


currently Putrajaya now have PUTRAJAYA FLORIA, the Putrajaya Flower and Garden Festival start from 1st to 9th August 2009...
organized by Putrajaya Corporation!
this year's theme is ‘Celebration of Colours' and theme flower is orchid...

me, mr.R, raina and pijah, my SIL went to Floria 2009 yesterday night...
OMG, night is even better with less hotter and will be lit up with lights that give a spectacular view of the flowers and gardens which blend well with the lights from the buildings, structures and bridges of Putrajaya...

we just went half of this beautiful landscapes, gardens and parks before my right leg get cramped...
anyway, there's some of the picture snapped...

at the walk through, besides Floral Pavilion...



Floral Pavilion

as usual, raina sleep :)

centre of attraction!



mr. tapir is here!




this roses are awesome and cute!





on the way to corporate garden...

Corporate Garden by Sime Darby...

Covering an area of 15 acres, Putrajaya Floria 2009 will highlight the following flower and garden attractions;
* Garden Bazaar
* Floria Showcase Gardens
* School and University Show Gardens
* Special Orchid Highlight
* Hort Mart
* Corporate Garden
* Kiddy Garden
* Floral Pavilion
(map as shown below)


Beside visiting the flower and garden attractions, the organizers will line up various interesting activities and programme ranging from talks, forum, competitions on flowers and gardens to Malaysian cultural and traditional performances for the whole nine days.

Putrajaya Floria 2009 is open to the public from 9 am - 10 pm on Monday through Thursday and 9 am - 12 midnight Friday through Sunday.

Any inquiries, click the links below...
Putrajaya Holding
Berita Harian

done for free advertisement, will come again another day!

Saturday, August 1, 2009

a day with raina!

day by day, raina's explore skill gained more!
and me being supportive mOm, just let her being mobile, knowing that "tummy time" is important so that baby can learn to push up and eventually crawl!
if mr.R's turn to take care, raina's play mat is only on comforter ok :p
ok, let see what raina do the whole day...
as my umi said, mobile broom and mop on-the-work...
she's so addicted with the wheels and strings...

the cradle wheels!

raina @ balcony!
as stated above, this time with the tempat-gantung-baju wheels!
have to bath and change her cloth again bcoz of the dusty balcony floor...
so, inside the house only, wait till mOm have time to scrub the floor :)

mOm, can't i go out please?
i promise not to get my clothes dirty!

ooo my persuasion has been rejected!
i'm gonna pull the table cloth!

mOm, why i can't pull the table cloth?
do you put something heavy on the table?

ooo ok, this is where my diaper come from...
raina's poo too often nowadays, tak larat eden wash the cloth diaper, so back to disposable diapers...

enough for today! anyway, i've superb mOm!!!
u can be more if u let me play @ the balcony hehehe