Tuesday, August 18, 2009

KPJ Selangor

saya mengenali KPJ sebagai satu hospital swasta di Kajang dan seorang teman pejabat saya cakap satu hospital yang best! teman ini ingin bercuti di Langkawi dengan isterinya yang sarat mengandung 6 bulan kot, tak ingat berapa bulan... teman saya pergi banyak hospital untuk dapatkan surat pelepasan naik flight dan doktor di KPJ Kajang sahaja yang bagi pelepasan untuk isterinya naik flight... siap cakap lagi, takde halnya ibu mengandung nak naik flight, yang penting kesihatan kene OK... info boleh lihat di sini...

kemudian, saya mengenali KPJ yang mana MD KPJ Healthcare Berhad adalah ibu mentua seorang teman saya ni, suami isteri PTD gak... Datin Paduka Siti Sa’diah Sheikh Bakir... mantap sungguh datin ni...

apabila kami berdua beserta seluruh keluarga saya di Shah Alam kena sakit mata, pergi klinik merata tak baik2, kami pergi pakar mata di Hospital Putrajaya pun sama saja kondisi, keluarga saya pun sama saja so doktor di DEMC suggest pergi SMC... satu keluarga saya berubat di sana dan sudah sembuh... so, ayah saya suruh pergi SMC... pastu adik saya suruh pergi KPJ, mane satu ni? saya ingatkan KPJ di Kajang, rupenye SMC di Seksyen 20, Shah Alam telah diambil alih oleh KPJ Healthcare jugak...

pagi tadi, saya dan mr.R pergi SMC (dah biasa sebut SMC) untuk cek mata... pergi UPM dulu untuk ambil adik mr.R yang raina tak lupa untuk jangkitkan juga... sampai di sana, ada staff hospital yang tunggu dengan liquid handwash (nape diorg tak provide sekali mask?), saya siap tanya, nak basuh kat mana kak? akak tu jawab, eh tak payah basuh (malu eden!)... budak umur 12 tahun tak dibenarkan masuk, so mr.R dan pijah (adik ipar) masuk dulu... their turn iss 20&21 and current number is 11... saya tunggu dalam kereta dengan raina, last2 balik rumah umi@ayah di Seksyen 4, tidurkan raina dan pergi semula...

sampai2 KPJ, giliran mr.R & pijah berjumpa Pakar Mata@Oftalmologi... untung saya, boleh menyibuk sekali tak payah tunggu turn baru... jumpa Dr Zainal Abidin, giler sempoi doktor ni... macam2 soalan kami tanya, ye laa fee consultant aje RM 60 * 3 orang ok, rugi kalo tak tanya... got 2-days more MC, mr.R&pijah got 1-week MC...

tunggu di farmasi, ya Allah lambat giler... siap leh makan dulu, untungnye di kafe SMC disediakan board no giliran... ini hospital kerajaan kene ikut, atau memang ade yang saya tak pernah perasan?

kesimpulannya, kalau sakit mata terus pergi jumpa pakar kat SMC @ KPJ Selangor, jangan habiskan duit untuk ubat2 dan konsultansi yang tak nampak hala tuju nye... kalau terus jumpa pakar, sure saya dapat jimatkan kos perubatan dan tak perlu MC sampai 3 minggu...

mr.R asyik tanya saya apakah maksud KPJ? sampai sekarang saya tiada jawapan...

4 comments:

SueN said...

act x semua kpj elok....pasal sakit mata...aku penah g klinik biasa...bukan pakar...pun x ilang...lepas aku g klinik kesihatan putrajaya...esok tue trus ilang...sbnr nyer ia bergantung pada diri kite sendiri...pasal kpj tue...bukan semua kpj elok....mybe aku xpenah lg jumpe yg elok kot...1st akak aku kene....ank dia masuk wad kat kpj kuantan, n then doc cna leh ckp ank dia kene lukemia....nk operate amik air tulang blkg...sib baik x operate lg...bapak aku dtg...dia bincang ngan doc...nk bawak balik kel...ke HUSM kelantan...coz doc ckp yg pakar hanya HKL n HUSM jek...n then ari yg sm naik ambulans dr kuantan ke kelantan...smpi HUSM..doc pakar ckp bukan sbb lukemia..tp penyakit lain....darah ank dia ok jek...bapak aku bengang giler ngan kpj smpi skrg...
sblm tue pun aku penah gak g kpj....tuk kesihatan aku...so aku rase kpj kat ctu mmg x elok sgt...but mybe bukan semua kpj x ok...

haWa said...

siannye anak sedara ko, itu pakar yg cakap kan? aiyooo mmg big prob! serius suen, bkn KPJ kot.. isunye hospital swasta kot, aku lebih percaya pada hospital kerajaan :) Hospital Putrajaya, tu yang nak bersalin kat sana gak... kadang2 harapkan mahal aje, service not good! ade gak org suke pergi Az Zahrah dan An-Nur but aku memang tak suke pergi sana... kadang2 pergi hospital s/a private @ govt outside Selangor pun aku tak berape percaya...

mohd syahril said...

KPJ stand for kumpulan perubatan johor puna hawa- kak seri

SueN said...

x..kompen KPJ kuantan...bukan hosp swasta...mmg doc pakar yg ckp camtu...tu bapak aku dah pangkah KPJ.