Saturday, September 26, 2009

beraya di Kedah dan Perlis

hari raya pertama...
selepas solat raya, makan raya, salam raya dan tidur raya (harus tido sebentar dong, mr.R kerja malam raya kan!), kami bergerak ke SA kul 2.45 pm hantar bibik dan terus menuju ke Sg. Tiang, Kedah (kampung pak mentua)...
kereta banyak gak kat highway walaupun balik hari raya...
saya dan mr.R bergilir2 bawa kereta, saya bawa time byk kereta sbb nak cilok sana sini
sampai Sg. Tiang kul 11 pm huhuh
semua kuar ramai2 sambut raina, kebanyakan sedara mara mr.R baru jumpa raina 1st time...

hari raya kedua ...
sembang2 raya, update2 cerita terkini sambil makan ketupat & rendang, laksa, kuih lopez...
keluarga belah bapa mentua ramai...
anak2 diorg pun ramai so gamat gak...
anak2 sedara saya saje dah lebih 15 org (kopak sat tang duit raya!) :p
saya dipanggil makChak @ glamernye makLong...

ni tak sampai 1/4 anak sedara ye...
yg besar2 tak mau bergambar...

raina manja ngan tOkwan dan maktOk nye...
asal balik kampung, mmg suke benar tido atas bahu diorg...
wa (makLong yg asuh mr.R kecik2 dulu) cakap ni menurun perangai mr.R la ni :)


mr.R demam, pagi2 dah berkelubung selimut...
saya suruh mandi & makan, die tak larat bangun...
ingatkan demam biasa tapi suhu tinggi sampai ke petang, saya & mak mentua demah dgn air asam jawa tapi still panas...
lepas asar kami bertolak balik ke Perlis, sambil cari klinik yg buka time raya...
banyak klinik tutup, so saya & bapa mentua decide pergi Hospital Alor Setar je laa...
alhamdulillah, on the way ade klinik yg buka, Klinik Rakyat...
Dr. Guna cakap suhu tinggi sangat so kene masuk air, 45 minit woo tunggu...

ni lepas masuk air, saya lupa tangkap gambar time masuk air...

ramai betul org kat klinik, terseliuh ade, sakit mata ade...

sampai rumah Perlis kul 11 pm...

hari raya ketiga...
beraya kat rumah sedara-mara belah mak mentua lak ngan keluarga mr.R...
mr.R dok rumah layan kalau ade tetamu datang, tak kebah lagi...

bergambar dulu sebelum pergi beraya!

tak banyak ambik gambar sbb segan nak tangkap gambar (yeke?)...
mak ngan bapak sembang ngan sedara, saya dan adik2 ipar melilau keliling rumah makChak & tokSu, Kg. Guru sebelum kami buat2 rajin menolong kat dapur :)

pergi rumah sedara lain, raina lak excited jumpa tangga...
kat rumah takde tangga, die sibuk nak panjat tangga...


malam, sepupu mr.R, anis datang...
dulu setiap kali balik Perlis, saya rajin pergi rumah anis, main ngan anak die, thaQif...
lepas dah ade raina, diorg kerap datang lawat kami lak...
lama tak jumpa thaQif, adik2 ipar cakap die makin besar...
bile jumpa, uiihhh semangat tol!
thaQif nak dpt adik lps raya, dah nak jadi abang :p
thaQif ade kakak, saya lah!!! wess, die panggil saya kakakkkk!
mau tak bangga :p

nice shot from thaQif&raina...

hari raya keempat...
alaa kene balik arini sbb mr.R kerja pagi esok, sedihnye :(
keluarga dari Sg. Tiang datang lepas Zohor, makAnjang sekeluarga baru balik Sg. Tiang dan nak lawat raina...

budak2 comel :)


bertolak balik kul 3 pm...
ramainye mengiringi kami balik :p


sampai rumah Putrajaya kul 1 am...
patutlah sampai lambat, raina bawa kereta slow :)

4 comments:

acik ayu said...

raina drive ke?
alalala.


^^

haWa said...
This comment has been removed by the author.
haWa said...

a'ar ayu, raina drive... heheh

Anonymous said...

wei x baik biar anak drive sorang2. Ni bayar upah x nie? keh2