Saturday, December 19, 2009

dalila's wedding & Macy sales

went to Dalila's wedding, UKM-mate @ Bandar Damai Perdana, Cheras...
ala raina ni tak tengok kamera lak...

met Sarah&Iwan there, yg lain semua tak datang?

later, went to Wisma Minlon, hoho there's huge sales till 3rd of January!
saje2 jalan and suddenly there's my favorite section - some sewing tools section, i like most beside the stationery section!
need to buy some, coz just set up my own sewing table...

and not forget, beadings!


before this, ambik je umi punye, macam2 ada dalam bilik jahit!
actually my mother is my biG sifoo, eh silap, our biG sifoo...
waktu kitorang sekolah rendah, baju, kain, tudung sekolah semua umi jahit...
telekung, baju raya, u named it :)
bile dah sekolah menengah, tak larat den, beli aje tapi still ade beberapa baju yg umi jahit!
waktu baby jangan cakapla, macam2 fesyen, smocking gown pun ade! ceh macamlah taw
mak saya pun jahit langsir rumah, kait alas meja, ape yg gantung2 kat dinding tu? lupelaa...
penuh rumah saya, nanti saya tangkap gambar!

dan itu semua menurun ke kami :)
sebab bakat mak saya pun menurun dari mak die yang terkenal jual telekung kat Singapura!
lepas SPM, belajar kete dan make sure lulus, pastu pergi drive dan belajar jahit sendiri kat Seksyen 18...
kakak saya siap jahit 10 baju kurung termasuk baju sekolah untuk hasnah & nisah...
waktu hasnah masuk univ, sibuk nak jahit cadar sendiri...
waktu hanan nak masuk sekolah rendah, dah ade 3 kakak yg pandai jahit so semua diagih2kan... saya jahit 3 kain ngan 3 tudung, k.jar jahit 3 baju, hasnah jahit telekung hanan...
tak belinye sbb waktu tu semua excited nak menjahit dan hanan tak pandai complain lagi cakap kitorang jahit tak lawa hahahah

sekarang ni, saya ingat2 lupa dan lebih percaya pada orang untuk jahit baju kurung...
nak jahit manik pun tunggu raina tidur...
baju adik ipar dari 8 bulan pregnant tak siap2 lagi jahit manik, tapi dah hantar pada mokwe untuk sambung hahaha...
pernah jahit time raina ade, die datang kat saya dan pang...
menangis saya kutip manik2 berterabur itu :( nasib die tak kutip satu2 masuk mulut die...
waaa saya rindu nak menjahit lagi...

eh eh termelalut lak pasal jahit...
tak abis citer lagi pasal Macy, kitorang nak cari langsir gak walaupun tujuan utama nak beli pinggan mangkuk yang akhirnya tak terbeli pun...

we have 2 sets of big curtain only, one for master bedroom and one for living room...
so, we decided to buy another one, preferable custom made and also with inner...
and, my hp batt kong with all the curtain measurement notes blew up...
i asked the salesman if they can come to our house for exact measurement but the earliest will be 28th Dec...
macam tak sempat aje nak kejar 3rd January tu, so it means tomorrow i'll come again to bring all the measurements!
oppsss, forget to say, i asked about tailor cost and it's free for french pleat :)
and rasenye, free transport charge if the curtain price above RM 150...

2 comments:

iman said...

I love smoking dress sejak iman lahir. Dah ada 5 psg. Beli majalah bersiri2, tp x reti jugak buat :( Buat lgsir sendiri mmg save upah jahit tau hawa. Price skarg rm6-8 sekaki utk biasa.Langsir ni sempat berguru kejap dgn k.Mida osmet akak ;)

haWa said...

k.seri:
amboi, banyaknye smocking dress iman? beli kat mane? sure comel iman pakai dress tu, iman dah la comel... awe nak jahit gak tapi taktaw bile, dah berkurun kain beli tak jahit2... kene berguru ngan k.seri gak ni!