Friday, December 18, 2009

susu badan

perbualan di nurseri dengan babysitter pada pagi rabu lepas,

saya: yana senang jaga raina?
(raina selalu dipuji paling senang jaga sbb paling tak suke kacau budak lain ngan pandai bawa diri a.k.a. tak peduli hal org lain)
babysitter: raina paling senang jaga... eh, kak hawa tak nak tambah susu tepung ke?
(ooo, saya bersyukur sbb nurseri kat lobi pejabat saya aje, so saya akan turun pukul 10 pagi dan lunch hour untuk susukan raina)
saya: kenapa kene tambah?
babysitter: raina kecil la, biar tambah berat...
saya: nanti dulu lah, tunggu die jalan...
(dalam hati, ade kene mengena ke susu badan ngan badan kecil... saya&mr.R kan kecil orangnye, mane mungkin anak saya besar2)


pagi esoknye...

babysitter: nanti siapa jaga raina time k.we pergi kursus?
(saya akan pergi kursus 6-bulan yang ditangguh pada Mac tahun depan)
saya: tak tahu lagi, bapa nye lah kot...
babysitter: meh saya jaga...
saya: ala konon, awak tu mengandung, nanti pantang dengan nak handle baby lagi...
babysitter: takpe, raina senang jaga, saya bawa balik kuantan lah time pantang...
saya: ermm, die senang jaga sebab die susu badan kot...
babysitter: betul gak kot...


waktu pregnant dulu, saya sungguh ekstrim sekali dengan nak susukan anak, hasil bacaan kat web kesihatan dan blog2 serta dengar kawan2 cerita, anak yang minum susu badan kuat antibodi (macam nida yg jarang demam tapi kalau die cakap jarang demam nescaya esok die akan demam hahah) dan dengar cakap...
siap bincang pasal breastpump ok dengan kawan2 lelaki yang bujang yang selalu pasang telinga, pesanan breastpump dari lunatots pun sampai ke pejabat dan dengan bangganye tunjuk kat semua orang ;p
kadang2 bengang dengan orang yang memperlekehkan saya menyusukan anak, saya tak pernah cakap ape2 kat diorang pasal FM...
terpulanglah pada mak2 nak bagi susu ape, mungkin mereka ada alasan2 tertentu yang diorang sendiri tahu...

setiap kali pergi ruang susu tepung (sure terserempak sebab sebelah ruang baby bites kat Manjaku, dan nampak tulisan SUSU IBU ADALAH MAKANAN TERBAIK BAGI BAYI)...
saya tak sampai hati nak bagi anak saya susu tepung sebab saya tahu saya ada kelebihan untuk susukan anak saya, lain lah kalau susu tak banyak atau susu tak keluar atau ibu sakit kene makan ubat yang akan beri kesan pada anak...

ape pun, saya suke sebab makin ramai geng susukan anak kat nurseri...
walaupun diorang campur FM sebab tak pam time kerja, tapi seboleh mungkin diorang akan bagi susu badan time lunch :)
alasan sebab raina jarang meragam dan susah nak dengar die nangis padahal die akan nangis setiap kali saya nak balik pejabat, boleh?

apepun, saya nak share gambar saya public breastfeeding...
dulu, setiap kali nak kuar kene perah susu dulu dan bawa cooler bag, termos, bagai...
sekarang, mane2 pun boleh :) alhamdulillah...


waktu birthday raina @ Putrajaya Cruise...
siap angkat kaki lagi tu :)

5 comments:

mommyneen said...

salam k.wa,
tiba2 terbyk lak ur entry.btw,k.jar mmg X PLAN nk bg neen susu tepung, susah bangek.lg1,dr perspektif pergigian kanak2, mmg x bagus bg susu formula (some of it has too many added sugar).maybe stop bottle feeding if haneen gets enough nutrition from other source, tgu balik msia amek feeder cup.it's fine, as long haneen gains the ideal weight for her age (babykan lain2 beratnya, and genetic plays their roles too), i'm fine with it.the funny thing, haneen akan tutup mulut masa awal2 nk try susu formula hari tu ( X sempat nk minum pun, membazir je) huhuhu pandai anak mommy, and lps baca artikel suraya,k.jar semakin pasti dgn tindakan k.jar huhuhu

haWa said...

salam k.jar, yes u go for it :) selagi berkemampuan, insya Allah raina akan minum susu ibu! huhu tp dah tak pam, tak banyak spt dl :( nasib nurseri kat lobi pjbt aje :)

shu said...

hawa,
aku still pump susu, angkut segala cooler bag, thermos etc. tedious lh jgk. selalu awal2 pagi dah prepare2 sume, last2 kuar dah lambat jgk.

teringin nak feed my baby anywhere and whenever dia nak, but if direct feeding dia menyusu sure sekejap je, then tido. lepas 15mins bangun lagi nak susu lagi. kalau kat keluar, agak payah lah jgk kot nak stop every 15 mins menyusu, tak selesai2.

ape pun, baca blog ko dulu buat aku makin kuat semangat nak BF babyku :). thx for that.
& aku ada jumpa kawan ko, suraya jgk (beli breastpump, some consultations).

take care hawa.

happy new year!

haWa said...

yes adah, baby ko kecik lagi so die lagi kerap minum dan tempoh minum lama... kalau tgk bf mommy yg lain, diorg boleh bf sambil jalan, shopping... aku tak larat kot nak ampu raina sambil jalan, rasenye ko pun sama... imran tu bolattt, geram tengok!

adah, kalo segan nak public bf, cari shopping mall yg sediakan baby room (ni aku bljr dr kak seri!),kbykan shopping mall lama takde... Parkson&JJ slalunye ade, Ikea, Midvalley, Alamaanda and for sure gune fitting room@surau@ruang mekap kat tandas (ni tak berapa elok,x hygiene sgt)... nak pergi mana2, for sure survey dl... aku paling suke pergi Alamanda, selesa sgt! baby room tepi surau, Parkson pun ade baby room, kat Carrefour gune fitting room!

2nd, ko pakai baju yg senang menyusu... t-shirt pun ok tapi pakai seluar yoga (@seluar mengandung) yg boleh cover perut kite... aku ade gk t-shirt menyusu yg zip kat tengah-t-shirt ungu tuh, mmg senang! @ yg ade butang kat tengah! kalau rase selesa, boleh pakai nursing poncho... and till now, i'm still wearing nursing bra :)

kalau dah takde semua benda tu, dan terpaksa gak bf betul2 di khalayak, susukan aje tp cover ngan stroller @ suami...

kadang2 bile ade org tengok, ko tengok balik, senyum aje... kbykan org akan tengok ko dan senyum, assumed diorg bg support tu hahaha leh baca byk blog yg support bf yg citer psl pengalaman diorg public bf! raina dah pernah bf kat Taman Burung (pondok rehat), MPH(celah2 buku), tepi pantai, air terjun, dalam cruise, ERL, departure room-KLIA, it's possible!

ok adah, take care and chiok chiok! u can do IT :)

nurul said...

saya pun masih bf anak.tp bila kat public, susah sbb anak saya tak suka bising2 atau ada tarikan lain.. so, tpaksa saya cari tempat tersorok like bf room.selalu saya masuk dlm kereta..
btw, saya harap dapat bf mcm awak.anytima, anyplace.amin