Tuesday, December 29, 2009

taska di Putrajaya

minggu ni minggu terakhir raina di Taska Bunga Padi, JPA, Putrajaya... comel kan nama taska die?

minggu depan dan tahun depan, raina akan berpindah secara rasminya ke Cendekiawan Educare, Presint 18...
baru je buka dan raina&kawan2 akan jadi perasmi taska itu...
sebelum nie pernah gak survey Cendekiawan waktu raina bayi, tapi tak jadi sebab agak jauh dan kawasan tersebut agak jammed... main reason bcoz the fees is double than i've to pay for current taska...

reason:

  • dekat dengan rumah, nampak taska tu dari balkoni rumah - jarak cuma 5 minit berjalan kaki...
  • saya akan pergi kursus 6-bulan pada Mac, so bile bapa die jaga, senang hantar... if raina stay at current taska, mr.R will have to ulang-alik JPA-JPM-Presint 18...
  • this kindergarten is in our apartment area so it is more safer (hopefully!) if i've to come home late...
  • we prefer kindergarten that's not fully air-conditioned, and this kindergarten has both air-cond and open air...
  • pembelajaran yang lebih baik, pada pendapat saya lah, sebab saya dengar cerita orang yang hantar anak ke Cendekiawan yang best2 and of course i compare with current taska (for toddlers, yang memang buat saya tak berkenan sangat!)...
  • OT - very the important! now, waktu balik saya pukul 5.30 pm so 5.45 pm - caj RM 5, 6.25 pm - RM 10 dan 6.50 pm - RM 15... kopak eden kalau selalu balik lambat! utk Cendekiawan - caj RM 5/ hour after 6 pm...

Cendekiawan Educare mempunyai perkhidmatan taska, pusat jagaan harian dan Kelas Al-Qur'an dan Fardhu Ain serta transit untuk pelajar Sekolah Rendah... other branches are;

  • Bangunan TADIKA CENDEKIAWAN, Jalan P9G1
    (berhadapan surau Presint 9 & bersebelahan taman permainan Presint 9)
    03-8888 9967 / 019-382 1377
  • Perbadanan Putrajaya

other option (near our home!), actually we don't survey... semua ni atas recommendation orang yang pernah hantar anak...

Tadika Nasyrah (office kindergarten) - the most preferrable and highly recommended but very hard to get chosen as priority for the staffs! branches list;

  • Blok C7, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam,
    03-8885 6384 / 012-217 9475
  • Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi Dan Kepenggunaan
    Presint 2, Putrajaya
    012-632 6308 / 012-217 9475
Taska Nasyrah baru buka satu lagi cawangan di Jabatan Peguam Negara (AGC) Presint 4, dekat dgn rumah saya juga... tapi for sure priority utk staff AGC gak, huhu..

Taska Zrin, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) - ini saya pi survey tengah tahun ni, ok gak, spacious room, toilet bersih, kawan saya pergi survey baru2 ni, cakap tak buka utk orang luar lak, priority for KBS staff only :(


ni pulak another option taska2 di Putrajaya, tak semua saya masukkan dan of course, saya tak tahu detail - pembelajaran, kebersihan, fees, security etc... kebanyakan dengar dari kawan2 dan ask mr.Google...

  • Taska Ikhlas Bestari (office kindergarten) - Kementerian Perusahaan dan Perladangan Komoditi (KPPK), Jabatan Audit Negara dan Jabatan Imigresen
  • Ilham Putra - Presint 9B
  • Taska Generasi - Presint 9B
  • Children Islamic Centre - Presint 9, Putrajaya (Belakang Petronas), Taska - Presint 11, Presint 15
  • Smart Reader Kids - Presint 15, Presint 8
  • Tadika Krista
  • Tadika Q-Dees - Presint 15

anyways, hopefully my little sunshine enjoys her new environment @ new place and new life as mommy will not be around every lunch hour :) huhuh mak die yg sedih tak dapat tengok anak time lunch :(

19 comments:

SuRiaHaZNi said...

thanks hawa...a very good info!!

haWa said...

salam suria,
tu pun tak semua detail taw. ade banyak lagi,tadika JKM pun ok gak tapi takde dalam google! huhu macam anak nak pergi oversea risaunye :)

d.O.n.A.t said...

its great info.. boleh survey pasni yg dlm putrajaya..

makteh raina said...

uhuh raina ade kwn br la pasni..heheheh..da besar da ank makteh..hahhaha

Mama Rayyan said...

thanx Hawa,good info.kami pun tgh mencari nursery@baby sitter utk Iman.

Miss Q said...

salam. taska area putrajaya memang mahal ya! I baru call untuk bertanya2. Cendekiawan sampai RM350! Generasi di P11 sampai RM290! Kat kuantan RM200 aje.. isk3

i tengah nak cari area Presint 11 atau Presint 9. Kalau you ada contact number / website. plz email me bole? karipapsayur@yahoo.com

ilyasishak said...

salam. thank you so much. very informative!

Anonymous said...

hawaaaaaaaaaaaaaaa

baru nak bace eh eh.. rupenyer blog hawa..ekekekek

cayala hawa..
kak ida pun tgh survey sekolah utk mia nih..smlm siap cuti pergi tgk CIC, Smart Reader, Q-dees dan Little Caliph kat presint 14/15.
CIC &Smart Reader reject
short list little caliph ngn qdees..
nih tgh nak survey2 laie tempat lain..

haWa said...

miss Q: saya takde contact no taska lain... yg saya papar aje yg saya ada... sori y.

k.eda: argghhh kantoi! heheh kalo rajin search, sebenarnye ada gambar k.eda dlm blog awe ni ;) rasenyelaa time 1st birthday harith...

haWa said...

miss Q: saya takde contact no taska lain... yg saya papar aje yg saya ada... sori y.

k.eda: argghhh kantoi! heheh kalo rajin search, sebenarnye ada gambar k.eda dlm blog awe ni ;) rasenyelaa time 1st birthday harith...

Anonymous said...

salam..nk tny.taska kt KPDNHEP (Taska Nasyrah) tu charge diaorg brp ek?ok x kt situ?ade daftar ngn JKM x?tq..

Anonymous said...

Salam Hawa,saya tgh mencari2 taska yang sesuai untuk anak saya berusia 8 bulan. From your personal view, Taska Cendekiawan kat Presint 18 tu macamana? Saya dah registerkan anak saya di situ sbb tgh desperate nak carik tmpt. Babysitter saya skrg hanya akan jaga sampai hujung bulan ni jek. I've not much choice..

So if u don't mind sharing your experience and observation to this taska, i'm really indebted to u.. runsing sgt sekarang ni...

haWa said...

anonymous I:
saya tak ingat lak Taska Nasyrah charge bape tapi dah pernah tanya... Taska Nasyrah antara yg terbaik, budak2 mmg pandai belajar kat situ and affordable gak... rasenye mmg berdaftar kat JKM,bab penjagaan anak saya tak pasti hanya tak pernah lagi dengar rungutan dari kawan2 yg hantar anak kat Taska Nasyrah Bangi & SPA...

anonymous II:
dulu saya hantar anak saya time die 1 tahun lbh, bilik baby laa... time tu oklah jugak... even kdg2 terpaksa hantar malam coz saya kursus, suami kerja night shift pun babysitter jaga sgtlah ok... skrg anak saya masuk bilik toddlers... kalo nak dikirakan mmg krg perfect kalo kite jaga tapi so far,anak saya suke kalo saya hantar ke taska pagi2,belajar&makan die terjaga n babysitter die akan buat macam yg kite suruh...
tapi ade kawan saya baru hantar baby kat situ n die kurang puas hati dgn babysitter baby... yg benarnye,awak boleh tegur kalo x puas hati tapi kene tegur secara berhikmah,insya Allah ok kot... tegur elok2 kalau x puas hati,mmg kurang puas hati compared ngan kite jaga tapi kene fikir,diorg pun penat gak... saya doakan yg terbaik utk awak & anak awak :)

Anonymous said...

thanx.. very informative

wan nurul hezrina abd halim said...

tengah dok survey2 ttg tadika cendiakawan.baru nak antar anak ke c2 mgu dpn.tq good info k=)i follow k

Lee said...

Salam puan,

saya nak mohon bantuan dan pertolongan yang sangat penting, iaitu taska untuk baby kami yg baru berumur 5 bulan.

puan tau x di mana yang terbaik utk hero kami ini?

wife saya mngajar di presint 11(2), baru je dpt ngajar situ. Jadi, kami sgt terdesak utk mencari pengasuh.

Kalau puan ada info, minta inform kepada kami di no 012-3222564 (saya - fazdli) atau isteri 012-3252564 (hidaya).

mohon bantuan puan sangat2. tQ.

Anonymous said...

Salam..

Ingin membuat makluman di sini bahawa akan terdapat TASKA baru di presint 11d akan di buka pada 12 Septemer 2011. Berikut adalah maklumat terperinci:

TASKA LITTLE TUAH
No. 51 Jalan P11D, Presint 11, 62300 Putrajaya
Waktu Operasi: 7:00am - 6:30pm
Kami mengambil kanak-kanak seawal 3 bulan hingga 4 tahun. Transit juga disediakan.

Objektif Taska:
1. Memberikan Perkhidmatan Jagaan Kanak-Kanak kualiti tertinggi yang akan membangunkan, meningkatkan dan mengekalkan kualiti kehidupan setiap kanak-kanak.

2. Memastikan bahawa Perkhidmatan Penjagaan Kanak-kanak dihantar fleksibel, penuh perhatian dan dengan cara yang bukan diskriminasi.

3. Memastikan bahawa keperluan dan nilai-nilai setiap kanak-kanak dihormati dalam perkara agama, budaya, bangsa, atau asal-usul etnik.

4. Memastikan Perkhidmatan Penjagaan di Taska ini di laksanakan oleh Guru-Guru yang terlatih

5. Memastikan perkhidmatan yang diberikan setimpal dengan nilai wang yang dikeluarkan oleh ibu bapa dan penjaga.

6. Menjalinkan hubungan yang baik dengan ibu bapa dan penjaga dengan menggalakkan dan memupuk komunikasi yang baik, prihatin dan responsif terhadap maklum balas, dan dengan berkongsi maklumat.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Puan Dina di talian:
019 6324114 atau 019 3133373

Sekian..

mfy87 said...

Assalamualaikum...

let's enroll your kids now at CIC (children islamic centre)...at Putrajaya, Presint 11 D, Presint 14 and Presint 18...visit to this website for more info http://www.cic.net.my/index.php?option=com_content&view=article&id=93&Itemid=89 or call to CIC HQ ~ 03 8889 2979....Register online now at www.cic.net.my for 2012 intake...Seats are limited....

Anonymous said...

salam... sy skg tgh pening memikirkan mana nak htr anak thn dpn.. taska diputrajaya ni agak mahal cos nyer.. hopefully sy dpt tempat yg sesuai utk anak2 sy belajar....